Система антипаніки TESA® з новим електромеханічним замком: безпечна евакуація і контроль доступу / SPV Company Ltd. – генеральний імпортер провідних технологій безпеки і декору!
Новини компанії
Статті та огляди
Головна > Інфоцентр > Статті та огляди > Система антипаніки TESA® з новим електромеханічним замком: безпечна евакуація і контроль доступу

  • 06.12.2016

    Система антипаніки TESA® з новим електромеханічним замком: безпечна евакуація і контроль доступу

    Система антипаніки TESA® з новим електромеханічним замком: безпечна евакуація і контроль доступу

    Громадські будівлі (державні установи, готелі, банки, офіси торгові центри тощо) часто стикаються з двома основними проблемами – безпека людей і збереження майна.

    Представляємо рішення, яке в повній мірі розвязує обидва завдання. Відтепер евакуаційні (аварійні) виходи можуть поєднувати функції як безпечного виходу, так і контрольованого входу. Таке поєднання стало можливим завдяки новому електромеханічному замку CF60 від іспанського виробника TESA®.

    Що стосується безпеки людей, то, перш за все, мова йде про безпеку під час можливого виникнення надзвичайної ситуації (наприклад, пожежі, стихійні лиха).Такі функції безпеки покладаються на аварійні та евакуаційні виходи, кількість яких має бути достатньою, а головне – вони мають бути обладнані спеціальними системами (пристроями), що забезпечують швидку евакуацію людей, у відповідності до діючих нормативних документів (державних стандартів). Це виходи з приміщень із великою кількістю людей, що знаходяться у незнайомому оточенні, інколи – з недостатнім освітленням (наприклад, кінотеатри, дискотеки тощо). В таких приміщеннях існує дуже висока вірогідність непередбачуваної поведінки людей у випадку надзвичайної ситуації.

    Провідним виробником зазначених вище систем (пристроїв) сьогодні є компанія TESA® (Іспанія), яка входить до групи ASSA ABLOY і є однією із найбільших компаній холдингу. Вже більше 5 років TESA® є світовим лідером виробництва систем та пристроїв антипаніки.

    Зазвичай, евакуаційний вихід має бути забезпечений можливістю легкого та зручного відчинення дверей зсередини приміщення та виключати можливість проникнення до об’єкту ззовні. Важливо, що у випадку надзвичайної ситуації (паніки) двері евакуаційного виходу не повинні створювати будь-яких перешкод, навіть якщо людина не знайома із самим механізмом замикання.

    У такому випадку (коли немає необхідності у блокуванні дверей з внутрішнього боку) достатньо обладнати двері евакуаційного виходу механічним замком у поєднанні з пристроєм «Panic Bar», що забезпечує легке відкриття дверей у випадку паніки при виникненні надзвичайної ситуації.

     

    Таким чином, питання безпеки людей у випадку надзвичайної ситуації можна вирішити без зайвих ускладнень. Але як бути із збереженням майна, коли не виключена можливість використання евакуаційного (аварійного) виходу злочинцями з метою викрадення (пошкодження) майна? Логічно передбачити, що двері мають бути замкнені з внутрішнього боку, але у такому випадку значно ускладнюється і майже нівелюється головне призначення евакуаційного (аварійного) виходу, адже унеможливлюється безпечна та швидка евакуація людей. Крім цього, замикання евакуаційних (аварійних) в більшості країнах світу є протизаконним.

    Раніше така проблема вирішувалася шляхом поєднання механічної системи (пристрою) антипаніки із іншими пристроями, які утримують двері в замкненому положенні (магніти, дотягувачі тощо), а у випадку надзвичайної ситуації ці пристрої автоматично (наприклад, при спрацюванні пожежної сигналізації) або напівавтоматично (наприклад, з пульта служби безпеки об’єкта) розблоковуються. Проте, таке рішення не завжди є вдалим з точки зору безпеки людей, оскільки майже неможливо передбачити абсолютно всі  випадки (надзвичайні ситуації), за яких пристрій має розблокуватись. До того ж, подібні інженерні рішення завжди потребують додаткових робіт і технічного доопрацювання як безпосередньо дверей, так і системи безпеки об’єкта в цілому.

    Ідеальним інженерним рішенням для ситуації, коли евакуаційний (аварійний) вихід має виконувати додаткові функції контрольованого входу та унеможливлення несанкціонованого доступу ззовні (при цьому в жодному випадку не створюючи перешкод для безпечної евакуації) – є поєднання системи (пристрою) антипаніки врізного типу TESA® 1970 із електромеханічним замком TESA® CF60 з функцією антипаніки.

     

    Електромеханічний замок TESA® CF60 з функцією антипаніки – це нова розробка іспанського виробника, яка дозволяє поєднувати врізну систему антипаніки TESA® 1970 із такими додатковими пристроями, як, наприклад кодова панель або зчитувач карток відповідного типу, що встановлюються ззовні приміщення. Таке поєднання пристроїв забезпечує безперешкодне відчинення дверей будь-якою особою з середини приміщення, а доступ ззовні має тільки чітко визначене коло осіб, а отже вхід до приміщення є контрольованим. При цьому, евакуаційний (аварійний) вихід не потребує будь-якого іншого додаткового дообладнання.

    При замиканні циліндра електромеханічного замка TESA® CF60 з функцією антипаніки відчинення  дверей (без коду, картки тощо) ззовні неможливе. При цьому за рахунок функції антипаніки двері завжди можна відкрити з середини приміщення, просто натиснувши ручку. При вимкненні живлення, замок ззовні залишається заблокованим.  

    Таким чином, рішення TESA® 1970 + TESA® CF60 з функцією антипаніки є максимально ефективним і функціональним для дверей евакуаційних (аварійних) виходів, адже ця система антипаніки дійсно вирішує два питання – безпека людей і збереження майна на об’єкті.

    Слід зазначити, що питання вибору якісної та надійної продукції для обладнання евакуаційних (аварійних) виходів має бути вирішене вже на етапі проектування будівництва або реконструкції об’єкта.Але не виключено, що необхідність встановлення систем (пристроїв) антипаніки може виникнути й після введення об’єкту в експлуатацію. Завдяки широкому модельному ряду та простоті монтажу таких пристроїв виробництва TESA®, це може бути виконано й на етапі експлуатації об’єкту з мінімальною витратою часу. 

    Важливо, що обов’язкове встановлення і використання систем (пристроїв) антипаніки на шляхах евакуації передбачається ДСТУ EN 1125:2014 та ДСТУ EN179:2014, що набрали чинності в Україні з 01.01.2016 р., відповідно до Наказу Міністерства економічного розвитку України № 1494.

     

Дивіться також
Більше інформації
lock.ua SPV Company Ltd. YouTube SPV Company Ltd. Facebook SPV Company Ltd. Instagram
Вгору